Zo voorkom je oplichting bij het scannen van QR-codes

Wij zijn Waardevol in Contact, wat ook betekent dat we veiligheid boven alles stellen. Het scannen van QR-codes is niet zo onschuldig als het lijkt.

 

Een nieuwe oplichtingsmethode, waarbij mensen door het scannen van QR-codes worden bestolen, wint aan populariteit. Slachtoffers zijn vaak duizenden euro’s kwijt. Hoe voorkom je dat je zelf wordt opgelicht?

 

Wat is een QR-code?

Een QR-code (Quick Response) is een soort barcode die kan worden uitgelezen met een scanner en tegenwoordig ook door smartphones via de camera. De codes kunnen linken naar een webpagina en worden bijvoorbeeld in musea gebruikt om meer informatie te geven over een kunstwerk of op concertkaartjes om te kunnen verifiëren of een ticket geldig is.

 

De QR-code wordt ook gebruikt om online betalingen te doen. Winkels kunnen bij een betaling met iDEAL een QR-code weergeven, die met veel bank-apps gescand kan worden. Gebruikers worden dan naar een betaalpagina van hun bank geleid en kunnen via de app het te betalen bedrag voldoen.

 

Dit soort links kunnen echter ook gebruikt worden om elkaar betaalverzoeken te doen, die dan meteen kunnen worden afgerekend. Dat systeem wordt door oplichters gebruikt om een bankrekening over te nemen.

 

QR-codes oplichtingsmethode

De eerste oplichtingsmethode waarbij QR-codes worden ingezet is het stelen van gegevens van mensen die bijvoorbeeld spullen aanbieden via een veilingsite. De oplichter doet alsof hij het rekeningnummer van de verkoper wil controleren en stuurt een betaalverzoek van 0,01 euro.

 

Soms gebeurt dit met een link, maar het zijn steeds vaker QR-codes. De QR-code leidt echter niet naar de bankomgeving van de verkoper, maar naar een nagemaakte versie daarvan. Wanneer de verkoper 1 eurocent overmaakt, krijgt de oplichter toegang tot de bankgegevens van het slachtoffer en kan hij bedragen naar zichzelf overmaken.

 

Daarnaast kunnen oplichters in plaats van een betaalverzoek een QR-code sturen waardoor de bank-app van het slachtoffer gekoppeld wordt. Zo krijgen oplichters volledige toegang tot de bankrekening van het slachtoffer.

 

QR-code scannen op straat

Oplichters gebruiken de QR-methode niet alleen om online mensen op te lichten. Zo spreken oplichters mensen op straat aan en vragen aan het slachtoffer om via een QR-code geld over te maken voor bijvoorbeeld de parkeerautomaat, omdat de oplichter zelf alleen cash bij zich heeft. Je krijgt als slachtoffer bijvoorbeeld 5 euro in contanten en vervolgens krijgt de oplichter, door het scannen van de QR-code, toegang tot de bankgegevens van het slachtoffer. Met alle gevolgen van dien.

 

Wat kun je doen tegen oplichters?

Situaties als hierboven beschreven worden lang niet altijd vergoed. De slachtoffers zijn namelijk niet opgelicht door een fout in de software, maar veelal door eigen onoplettendheid.

 

Daarom is het in de eerste plaats belangrijk om heel voorzichtig te zijn met betaalverzoeken via linkjes of QR-codes van mensen die je niet kent. Wanneer je het niet vertrouwt, kun je de QR-code beter niet scannen en zelf een overschrijving doen via de app van je eigen bank.

 

Mocht je toch willen betalen via een link of een QR-code die je van iemand hebt gekregen, controleer dan goed waar je terecht komt. Check of de site wel echt van de bank is. In sommige browsers wordt dit duidelijk gemaakt met een slotje in de adresbalk. Als je hier op klikt, wordt getoond of de site inderdaad van de bank is.

 

In het geval van babbeltrucs, waarbij mensen op straat vragen om geld voor de parkeerautomaat, is het verstandig om niet zomaar een QR-code te scannen. Wanneer je iemand echt wil helpen, is het beter om even mee te lopen naar de parkeerautomaat en daar zelf met een pinpas te betalen.