DE OPKOMST VAN 5G

Wat is 5G?

5G is logischerwijs de opvolger van 4G: de 5e generatie mobiele telecommunicatie. Er zijn een paar veranderingen in het 5G netwerk. Behalve de verbetering in snelheid zijn de verbindingen betrouwbaarder en is ook de reactietijd veel korter. 5G zorgt ervoor dat de toenemende vraag naar mobiele data opgevangen wordt maar zorgt ook voor de verdere ontwikkeling van robotisering van productieprocessen. De capaciteit en verhoogde snelheid van 5G zorgen voor een extreem korte responstijd.

 

De mogelijkheden die gecreëerd worden door middel van 5G zijn eindeloos. Denk aan zelfrijdende auto’s, het actief inzetten van drones en het ontwikkelen van robots in de zorg en ziekenhuizen. Wel is de intreding van 5G een enorme onderneming.

 

Hoe lang nog?

Het realiseren van 5G is een enorme onderneming die niet zomaar doorgevoerd kan worden. Vandaar dat er een lange periode van testen nodig is. Hiermee is KPN in april 2018 begonnen. In juli 2019 heeft Vodafone een test met 5G uitgevoerd in Maastricht. Hier werd een verbinding tot stand gebracht op het bestaande 3.5 GHz netwerk.

 

Er zijn dus testen bezig, echter zijn er nog verschillende hordes die genomen moeten worden om 5G daadwerkelijk door te voeren. De EU heeft drie frequentiebanden aangewezen en de overheid moet gaan beslissen wanneer welke frequenties beschikbaar komen voor 5G in Nederland. Dit zal pas eind 2021 zijn, of zelfs in het begin van 2022. Het duurt dus nog even, maar het effect dat 5G gaat hebben is groots. Wij houden de ontwikkeling van 5G in de gaten en zullen updates plaatsen van de nieuwste ontwikkelingen.

 

Vragen? Twijfel dan niet en neem contact op met een van onze medewerkers bij Kreuze!