De do’s en don’ts van je smartphone opladen

Je rent van afspraak naar afspraak. Je kijkt tussendoor op je telefoon en ziet een rood streepje bij je batterij. Nee hè! Tegenwoordig is een smartphone onmisbaar en kun je het je niet permitteren dat hij leeg is, en jij dus onbereikbaar bent. We vertrouwen continu op onze smartphone. Zijn we niet aan het bellen, dan gebruiken we hem wel als navigatie of om het laatste nieuws te checken. Wees dus zuinig op de batterij. Maar hoe doe je dat nou precies?

 

De batterij van je smartphone slijt, dat is nou eenmaal zo. Maar je versterkt dit, gek genoeg, wanneer de batterij helemaal wordt opgeladen. Je kunt er wel voor zorgen dat de batterij zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

Is het nou beter om je smartphone ’s nachts helemaal op te laden? Of is het nou beter om ‘m helemaal leeg te laten lopen en daarna weer op te laden?

Je smartphonebatterij heeft gewoon een beetje liefde nodig. Niet te hard opladen, maar ook niet helemaal leeg laten lopen.

 

Do’s

  1. Een klein beetje opladen

Echt waar! Een paar minuten opladen kan echt geen kwaad.

  1. Tussen de 25% en 75%

Niet helemaal leeg, en ook niet helemaal vol. Het allerbeste zou zijn tussen de 65% en 75% maar dan hangt je smartphone waarschijnlijk de hele dag aan de lader.

  1. Houd het lekker fris

Je smartphone is geen fan van extreme temperaturen. Daarom is je batterij ook zo snel leeg bij vrieskou en wanneer hij in de brandende zon ligt.

 

Don’ts

  1. Laat hem niet vollopen

Waarschijnlijk klinkt dit onlogisch, maar 100% opladen is niet het beste voor de batterij. De hele nacht je smartphone aan de lader hangen is dus niet aan te raden.

  1. Laat hem niet leeglopen

In elke smartphone batterij zit een veiligheidscircuit, dat beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Wanneer de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Laad hem dus op tijd op.

  1. Tijdens het opladen, niet gebruiken

Elke keer wanneer je de batterij oplaadt en laat leeglopen ontstaan er cycli. Als je tijdens het opladen je telefoon gebruikt, ontstaan er weer minicycli. Je telefoon loopt leeg, terwijl hij ook oplaadt. Dit vindt de batterij niet fijn.