10 iPhone tips die iedereen moet weten!

We krijgen regelmatig vragen over hoe je bepaalde handelingen uitvoert op de iPhone. In dit overzicht zetten we de 10 basistips voor iPhone-bezitters op een rij.

 10 iPhone basistips die iedereen zou moeten weten

Of je nu al jarenlang een iPhone gebruikt of pas net je allereerste nieuwe iPhone hebt gekocht, soms kan het goed zijn om je geheugen even op te frissen met een aantal handige tips. Daarom zetten we in dit artikel de 10 basistips voor de iPhone op een rij. Van het maken van een screenshot tot het sneller typen van punten en komma’s: met deze 10 tips maak je een vliegende start. Welke ken jij al?

 • Screenshots maken en bewerken
 • Snel punt en hoofdletters typen
 • Favoriete websites
 • Doe meer met iPhone-knoppen
 • Apps geforceerd afsluiten
 • Tikfout in Rekenmachine
 • Knippen, kopiëren en plakken
 • SOS-noodmelding
 • Meldingen uitschakelen
 • Schermvullende contactfoto’s

 

1. Screenshots maken en bewerken (en snel delen)

Als je iets op het scherm van je iPhone leest en je wil dat graag doorsturen, hoef je gelukkig geen ander toestel erbij te pakken om er een foto van te maken. Je kan eenvoudig een screenshot maken op je iPhone, zodat er een afbeelding van je huidige scherm opgeslagen wordt. Afhankelijk van het model iPhone gebruik je de thuisknop of een volumeknop, in combinatie met de sluimerknop. Wist je dat je de screenshot ook supersnel kan delen door de miniatuur in de linker benedenhoek ingedrukt te houden? Je komt dan meteen in het deelmenu terecht. Na het maken kun je ook in een handomdraai screenshots bewerken op je iPhone.

 1. Tik op de miniatuur in de linker benedenhoek. Als je meerdere screenshots achter elkaar maakt, kun je ze allemaal tegelijk bewerken.
 2. Onderaan verschijnen bewerkingsopties: een pen, markeerstift, potlood, gum en een lasso om je bewerkingen te verplaatsen. Naast zwart kun je ook voor andere kleuren kiezen: wit, blauw, groen, geel en rood.
 3. Tik op de plus rechtsonder voor de overige opties: tekst toevoegen, een handtekening maken, onderdelen uitlichten met een vergrootglas of vormpjes en pijlen plaatsen.
 4. Heb je een foutje gemaakt, dan kun je een bewerking rechtsboven terugdraaien of opnieuw maken.
 5. Je kunt je schermfoto ook bijsnijden. Verplaats hiervoor de blauwe omlijning om het formaat aan te passen.
 6. Tik linksboven op Gereed en sla de foto op in de Foto’s-App. Je kunt er ook voor kiezen om je schermfoto(s) direct te verwijderen.

 

2. Sneller punten en hoofdletters typen

Het iPhone-toetsenbord bevat een aantal handige trucjes. In de instellingen is een optie verstopt waarmee je een stuk sneller punten en hoofdletters op je iPhone typt. Je hoeft dan alleen maar twee keer op de spatiebalk te tikken om een punt te zetten, waardoor je meteen verder kan gaan met typen. Je hoeft dan dus niet meer te wisselen naar een ander toetsenbord. En als je de hoofdletteroptie ook ingeschakeld hebt, hoef je ook niet meer op de Shift-toets te drukken.

3. Favoriete websites openen

Iedereen heeft zo zijn of haar favoriete websites en op de iPhone zijn er meerdere manieren om deze snel te openen. Er zijn drie mogelijkheden: toevoegen aan je favorieten, een bladwijzer maken of een snelkoppeling op het beginscherm zetten. Op deze manier open je razendsnel je favoriete website, zonder dat je telkens het adres in hoeft te voeren.

 

4. Doe meer met de iPhone knoppen

De knoppen van je iPhone kun je gebruiken voor heel veel verschillende toepassingen. Je gebruikt ze bijvoorbeeld voor het resetten van je iPhone, maar ook voor het maken van een foto of het activeren van Siri. En met een iPhone thuisknop kun je nog veel meer acties uitvoeren. Kende jij alle mogelijkheden van je knoppen al?

Schakelaar voor belsignaal: gebruik deze mute-schakelaar om geluiden op je iPhone te dempen. Als de schakelaar oranje is staat de iPhone in stille modus en trilt bij binnenkomende gesprekken of meldingen. Alleen wekkers en timers maken nog geluid en bij inkomende telefoongesprekken van favoriete contactpersonen hoor je ook geluid.

Thuisknop/Touch ID: de ronde knop onder het scherm. Gebruik deze knop om het toestel te ontgrendelen of houd de knop ingedrukt om Siri te activeren. Op de iPhone X en nieuwer is geen thuisknop aanwezig en ontbreekt ook Touch ID. In plaats daarvan gebruik je Face ID.

 

5. Apps geforceerd afsluiten (en waarom je dat beter niet moet doen)

Heel veel mensen hebben de gewoonte om hun apps na elke sessie helemaal geforceerd af te sluiten. Zo ziet de appkiezer er mooi opgeruimd uit, maar je kunt dit beter niet doen. Het geforceerd afsluiten van apps bespaart namelijk geen batterij, maar kost juist extra stroom. Zodra je een afgesloten app weer opnieuw opstart, moeten gegevens weer opnieuw opgehaald worden. Dit kost meer batterij dan het uit de slaapstand halen van een app die nog gewoon in de appkiezer staat. Zodra je een app op je iPhone afsluit, wordt deze namelijk automatisch in een soort slaapstand gezet. Je moet daarom iPhone-apps alleen geforceerd afsluiten als deze actief in de achtergrond draait (bijvoorbeeld een navigatie-app) of als een app niet goed functioneert.

 

6. Tikfout in Rekenmachine-app herstellen

De standaard Rekenmachine op de iPhone gebruikt iedereen wel eens. Of je nu even snel een simpele berekening wil maken of een ingewikkelde som wil oplossen, de rekenmachine komt op heel veel momenten goed van pas. Maar wist je ook dat je een tikfout in de Rekenmachine-app snel kan herstellen, zonder dat je het hele getal of zelfs de hele som opnieuw hoeft te tikken? Door bovenaan het scherm naar links of rechts te vegen, voer je een correctie uit op het door jouw ingevoerde getal. Als je deze tip eenmaal kent, ga je hem ongetwijfeld veel gebruiken.

 

7. Knippen, kopiëren en plakken

Bij het doorsturen van teksten komt de kopiëren en plakken-functie goed van pas. Deze tip ken je waarschijnlijk wel, maar is alsnog handig om je geheugen op te frissen. De iPhone (en ook de iPad) heeft uitgebreide opties om tekst te selecteren, te knippen, kopiëren en te plakken. Je doet dit door je vinger op een woord te houden of door er twee keer op te tikken, zodat meteen het juiste deel van je eigen getypte tekst geselecteerd wordt. In iOS 13 zijn er nog veel meer mogelijkheden om tekst te kopiëren en te plakken. Een handige geheime tip voor Safari is dat je een gekopieerde link meteen snel kan bezoeken door in Safari de adresbalk ingedrukt te houden en te kiezen voor Plak en bezoek.

 

 8. SOS-noodmelding kan levens redden

De iPhone is niet alleen een apparaat om productief mee te werken, een spelletje te spelen of contact te houden met je vrienden en familie. Met SOS-noodmelding kan de iPhone ook levens redden. Dankzij deze functie bel je snel met 112 en deel je automatisch je locatie met familieleden of vrienden die je in je noodgevallenlijstje gezet hebt. In gevallen waarin secondes van levensbelang zijn, kan SOS-noodmelding op de iPhone van cruciaal belang zijn. Zorg er daarom voor dat je alles goed ingesteld hebt, ook al heb je het hopelijk nooit nodig.

 • SOS-noodmelding gebruiken iPhone 8 of nieuwer: hou de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt. Veeg dan over de optie SOS-noodmelding.
 • SOS-noodmelding gebruiken iPhone 7 of lager: druk vijf keer snel achter elkaar op de zijknop. Veeg dan over de melding SOS-melding.

 

9. Meldingen uitschakelen

Je bent misschien geneigd om elke app toestemming te geven om jou meldingen te sturen. Maar bij sommige apps kom je er al snel achter dat ze je om de haverklap een pushbericht sturen. In een paar stappen schakel je meldingen van apps op de iPhone uit. Dit kan je rechtstreeks vanaf een melding doen, maar ook via de instellingen. Je kan daar kiezen om meteen alle notificaties uit te schakelen of om ze stil af te laten leveren. Het voordeel hiervan is dat je ze wel ontvangt, maar dat je er geen trilling of geluidje van krijgt.

 

10. Schermvullende contactfoto’s

Voor je contacten stel je op je iPhone een foto in, zodat je ze snel herkent in je adresboek of favorietenlijst. Maar door een juiste foto in te stellen, zorg je ervoor dat deze schermvullend getoond wordt zodra diegene jou belt. Dit ziet er mooi uit en je ziet meteen aan het plaatje wie jou probeert te bereiken.